Dieta na skórę, włosy i paznokcie

Żywność/fot. Fotolia
Stan skóry, włosów i paznokci zależy przede wszystkim od tego, co dzieje się w organizmie. Sekret promiennej cery, lśniących włosów i zdrowych paznokci tkwi we właściwej diecie. Sprawdź, co dokładnie warto jeść, by mieć zdrowe włosy, skórę i paznokcie: jakie pierwiastki są potrzebne w diecie i gdzie je znajdziemy?
/ 25.07.2012 14:37
Żywność/fot. Fotolia

Wygląd odzwierciedla Twój stan zdrowia. Sposobem na zdrowy wygląd jest zdrowy tryb życia - kuracja prosta, a zarazem bardzo skuteczna. Nie musisz łykać przereklamowanych preparatów z apteki, wystarczy trochę rozsądku i chęci. 

Gdy w tym, co jesz, jest za mało mikro- i makroelementów, od razu odbija się to na twoim wyglądzie.  Cera staje się ziemista, włosy zaczynają wypadać, paznokcie łamią się. W tej sytuacji trzeba natychmiast zacząć działać!

Zanim sięgniesz po gotowe preparaty mineralno-witaminowe, weź pod lupę swoją dietę. Sprawdź czy uwzględnia wszystkie niezbędne dla urody składniki. Dowiedz się, których witamin oraz minerałów nie powinno Ci zabraknąć!

Mocne włosy

Twoje włosy nadmiernie wypadają, bywają przesuszone i matowe? Sprawdź, czy uwzględniasz w swojej diecie następujące składniki:

  • Krzem – zapobiega łamliwości i rozdwajaniu włosów oraz przyspiesza ich wzrost. Jego źródłem są warzywa, ziarna zbóż, owoce morza.
  • Magnez – wzmacnia włosy i sprawia, że są one elastyczne. Znajdziesz go w warzywach strączkowych, orzechach, kaszach, ziarnach zbóż.
  • Żelazo – zapobiega wypadaniu włosów. Najlepsze źródła tego składnika to: czerwone mięso, suszone owoce, szpinak, pomidory.
  • Wapń – to ważny składnik budulcowy włosa. Źródła: sery żółte, kefiry, jogurty, soja, fasola, jarmuż, brokuły.

Promienna cera i gładka, nawilżona skóra

Twoja cera szarzeje, traci jędrność oraz pojawiają się na niej drobne zmarszczki i zanieczyszczenia? Sięgnij po sprzymierzeńców promiennej cery:

  • Kwas foliowy – jego niedobór powoduje, że skóra traci blask. Źródła: drożdże oraz zielone warzywa.
  • Siarka – korzystnie wpływa na skórę. Źródła: czosnek, cebula, jaja, ryby.
  • Witamina B6 – jej niedobór powoduje, że skóra staje się ziemista. Źródła: ryby, wątroba, orzechy (zawierają witaminę B6).
  • Witamina A i B-karoten – zapobiegają rogowaceniu i pogrubieniu naskórka, nadają skórze piękny kolor. Źródła: ryby, jaja, żółte, czerwone i ciemnozielone owoce oraz warzywa, marchew, dynia, morele, melony, pomidory.
  • Witamina E – odżywia i dotlenia skórę, neutralizuje wolne rodniki i spowalnia proces starzenia. Źródła: kiełki pszenicy, pełne ziarna zbóż, oliwa z oliwek i inne oleje roślinne, pestki słonecznika i nasiona dyni.
  • Witamina C – uelastycznia naczynia krwionośne, wspomaga wytwarzanie kolagenu,  który ujędrnia skórę. Źródła: czarne porzeczki, papryka, kiwi, maliny, aronia, szpinak, truskawki, cytrusy.
  • Witamina K – zapobiega powstawaniu pajączków, przebarwień. Źródła: zielone warzywa liściaste, np. szpinak, jarmuż.
  • Cynk – na problemy z trądzikiem, źródła: orzechy, ziarna słonecznika i dyni.

Zobacz też dział Witaminy i minerały

Mocne i zdrowe paznokcie

Włącz do diety następujące składniki:

  • Wapń – jego niedobór powoduje kruchość i łamliwość paznokci. Źródła: mleko, sery żółte, jarmuż, natka pietruszki, sardynki.
  • Magnez – zapobiega łamaniu się paznokci. Źródła: ziarna zbóż, zielone liście roślin. Jego źródłem jest też czekolada.
  • Żelazo – zapobiega kruchości i rozdwajaniu się paznokci. Źródła: suszone śliwki i morele, rodzynki, czekolada, szpinak, podroby, wołowina, zielony groszek.
  • Kwas foliowy – wspomaga regenerację komórek oraz przyspiesza wzrost paznokci. Źródła: warzywa zielonoliściaste, wątroba, żółtko jaja, warzywa strączkowe.
  • Cynk – zapobiega kruchości oraz łamliwości paznokci. Źródła: owoce morza, ryby, pełne ziarna zbóż, orzechy włoskie, migdały, ziarna słonecznika, mleko, ser.
  • Witaminy z grupy B – odpowiadają za zdrowe paznokcie, zapobiegają powstawaniu plam i bruzd. Źródła: produkty pełnoziarniste, drożdże, kasze, warzywa strączkowe, nabiał, oliwa z oliwek, awokado.
  • Krzem – odbudowują i wzmacniają uszkodzone płytki paznokcia, źródła: woda, marchew, pietruszka, buraki,  produkty zbożowe.
  • Miedź – wpływa na nawilżenie i elastyczność płytek. Źródła: pestki słonecznika i suszone owoce.
  • Witamina B5 – wzmacnia i regeneruje płytkę. Źródła: żółtka jaj, produkty zbożowe, drożdże, ryby, ziemniak i warzywa.

Zobacz też: Vademecum witamin

Redakcja poleca

REKLAMA