Sałatka z tłuszczem?
Kiedy następnym razem będziesz przyrządzać (albo zamawiać) sałatkę lub surówkę, przyprawiając ją, dodaj do niej hojną ręką oliwę z oliwek lub z orzechów. Jedzenie sałatek i surówek to z pewnością mądry wybór, ale oblewanie ich beztłuszczowym sosem sałatkowym nie jest już tak rozsądne.
Czytaj też: Tłuszcz – czy zawsze znaczy „wróg”?
Cenne składniki
Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Stanu Iowa wykazało, że organizm nie jest w stanie przyswoić pewnych składników odżywczych zawartych w warzywach, jeśli w potrawie nie ma tłuszczu. Naukowcy karmili siedem osób sałatkami przez dwanaście tygodni i badali ich krew po każdym posiłku. Organizmy tych osób, które jadły sałatkę z sosem beztłuszczowym, nie były w stanie wchłonąć karotenoidów (przeciwutleniaczy, które mają związek z podnoszeniem odporności).
Zdrowe tłuszcze są niezbędne!
Karotenoidy potrzebują tłuszczów, aby dostać się do komórek wchłaniających w jelitach, więc należy sięgać po sosy do sałatek zawierające zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, olej lniany lub słonecznikowy. Jeśli lubisz eksperymentować, wymyślaj nowe sosy do sałatek. Nie musisz korzystać z tradycyjnej, wypróbowanej przez wieki oliwy z oliwek. Istnieje wiele smacznych, zdrowych olejów, np. słonecznikowy, sezamowy czy orzechowy.
Polecamy: Które tłuszcze są zdrowe?
Fragment pochodzi z książki "100 sposobów na zwiększenie odporności" Theresy Cheung (Wydawnictwo Helion, 2010). Publikacja za wiedzą wydawcy.